logo-image

Spännande produkter och företag!

Intressant fakta om japansk mat

Även om tillagningsprocessen av japanska matrecept ser lätt ut från utsidan, tar det många års träning, speciellt om du skulle vilja bli sushi-kock. De är tränade i att använda enkla tekniker för att lyfta fram färgerna och ingredienserna i maten. Förutom detta intressanta faktum bör dricks efter att ha ätit betraktas som att det inte ger dricks eftersom det verkar oförskämt i japansk matkultur. Så det rekommenderas inte och bör undvikas. Här är lite annan information med intressanta och roliga fakta;

Tro det eller ej, japaner kan konsumera ris mer än en gång om dagen! Det är mycket vanligt att konsumeras till frukost, lunch och middag.

När du äter ska du inte sticka ner dina ätpinnar i maten. Du kan använda pinnstödet eller lämna dem horisontellt på en skål, inte vertikalt. Slicka dem inte! Om det har fastnat mat på din ätpinne, lägg den inte i munnen. Istället bör du torka av den med en servett. Detta är även viktigt med dina ätpinnar:

  • Rikta inte någon eller någon mat på bordet med dina ätpinnar
  • Lek inte med dina ätpinnar eftersom de är redskap för att äta.
  • Stick inte någon mat på dina ätpinnar.
  • Passera inte mat med dina ätpinnar. Om så är fallet, tror man att maten är förstörd

Medan de flesta i världen vill använda matchande porslin när de serverar eller äter, föredrar japanska kockar och folk att de matchar det de äter. De använder de med färgglada mönster och olika former som också anger säsong.

Om du äter nudlar på en japansk restaurang bör du slurpa till slutet! Japaner säger att om nudlar slurpas när man äter, förbättrar det automatiskt nudlarnas smak. Det här även till japansk matetikett. Det visar att du njuter av måltiden!

12 Jan 2023