Gör egen sushi

Sushi, det är en maträtt som man antingen älskar eller hatar. Dock sägs det att man måste äta det ett par gånger för att avgöra vilket av det man själv tycker om det. Jag älskar sushi och köper gärna hem det, eller så gör jag egna. Det är inte så svårt faktiskt, men det kan vara lite småpilligt, så det är bra att ha tålamod. Gjorde sushi för ett tag sedan och bjöd min vän, som är mäklare, och som ofta äter sushi ute. Men hon sa att hon föredrog mina! Självklart ska jag dela med mig av hur jag gör, så att även ni kan testa där hemma!

Hemmagjorda makirullar

Du behöver
6 dl rundkornigt sushiris
6 dl vatten
1 dl risvinäger
0,5 dl strösocker
2 msk mirin eller 2 msk vitt vin + 1 msk strösocker
2 tsk salt
4 ark nori (sjögräsark)
400 g pinfärsk rå lax (gärna av typ salma eller fröya)
0,5 gurka
2 avokado
50 g wasabi
1 dl rostade sesamfrön
1 dl japansk soja
1 dl gari (picklad ingefära)
1 dl majonnäs
1 msk sriracha
1 sushimatta, att rulla sushin i

Börja med att tvätta riset. Lägg det i en stor bunke och häll på vatten. Rör om med händerna och byt vatten i bunken tills vattnet är klart och genomskinligt. Häll av och låt droppa av ordentligt i en sil.
Koka riset i 6 dl vatten (utan salt!) på låg medelvärme i 18 minuter. Dra av från värmen och låt stå i 15 minuter. Lägg sedan riset i en stor skål.
Blanda risvinäger med socker, salt och mirin till sockerkristallerna löst sig. Häll över riset och blanda försiktigt med en fuktig träslev eller slickepott.
Skär lax och gurka i 1 cm breda stavar, gärna lika långa som kortsidan på norin. Skär avokado i smala klyftor. Blanda majonnäs med sriracha.
Lägg ett noriark på sushimattan med kortsidan mot dig och den matta sidan uppåt. Lägg ett tunt lager ris på noriarket, låt 4 cm längst upp vara utan ris. Strössla över tunt med sesamfrön. Dra en tunn sträng wasabi med fingret längs med riset. Lägg sedan på lax, gurka och avokado längs kortsidan. Tryck till hårt och rulla ihop rullen. Fukta den rislösa delen av noriarket med lite vatten och tryck till så rullen håller ihop. Gör likadant med alla rullarna, skär sedan i munsstora bitar.
Servera sushin med soja och gari samt srirachamajonnäs att doppa i.

 

Du kan även kika på denna sida på tasteline för fler tips och fler recept på sushi!

 

19 jul 2018

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen:

Gilla mig på Facebook: